Krs-One zorgde voor mijn eerste kennismaking met het concept ‘edutainment’ (zie vorige post). Educatie middels entertainment. Meer Hip Hop dan dit wordt het niet. Ik heb het dan wel over Hip Hop uit de periode ’88-’94. Deze periode is verantwoordelijk voor een explosie aan kennis over black history en de verhoudingen tussen de zwarte en witte bevolking in Amerika.
Ver voor Social Media waren Hip Hop liefhebbers al op de hoogte van het falen van het politie-apparaat jegens de zwarte bevolking. Het hangt er maar net vanaf vanuit welk perspectief je het bekijkt. Het politie-apparaat werkt namelijk als een geoliede machine en doet precies waarvoor het bedoeld is. Het politie-apparaat is de evolutie van organisaties die ten tijde van de slavernij verantwoordelijk waren voor het opsporen en straffen/doden van gevluchte tot slaaf gemaakten. In de track ‘Sound of the police’ maakt Krs-One de vergelijking tussen de ‘overseer’ ten tijde van de slavernij en de hedendaagse ‘officer’. Beiden met het recht om op te sporen and to kill at will.
Het mooie aan Hip Hop was dat je een schat aan historische kennis meekreeg door het luisteren naar Hip Hop. Deze kennis werd verpakt in tracks met een hoge headnod factor. Tijdens mijn gascolleges recht voor MBO en HBO opleidingen wist ik dat ik vanuit een verrassende hoek moest komen om de aandacht van de studenten vast te houden. Ik streefde er altijd naar om in mijn colleges de stof te behandelen aan de hand van voorbeelden die dicht bij de belevingswereld van de studenten lagen waardoor ik al snel uitkwam op voorbeelden uit de muziek-, film-, sneakerculture enz. Dit leidde tot een hoge studententevredenheid.
Ook in mijn posts op Social Media probeer ik trouw te blijven aan het concept van Edutainment. Ik ben benieuwd of jullie dit in mijn posts terug zien. Laat het weten in de comments.
0 Comments Leave a comment